Wat is de beste verzorging voor je implantaten

Hoe verzorg ik mijn implantaten

De verzorging van implantaten is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw implantaten zo lang mogelijk kunt behouden. Bluem® oral care producten met actieve zuurstof zorgen voor een snel herstel na implantologie en voor het behoud van implantaten. Bluem® mondverzorgingsproducten zijn zowel voor- als na de operatie belangrijk voor het behoud van een gezonde mondflora.

Voordelen gebruik vóór de operatie

  • Verbetert de algehele conditie van de mond
  • Normaliseert en controleert de schadelijke bacteriën
  • Vermindert de kans op infecties tijdens de operatie
  • Verlaagt preventief het risico op complicaties na de operatie.

Voordelen gebruik na de operatie

  • Versnelt het genezingsproces
  • Voorkomt ontstekingen

Implantatie in de tandheelkunde

Al sinds mensenheugenis wordt door de tandheelkunde getracht om tanden die verloren zijn gegaan zo natuurlijk mogelijk te vervangen. Herstel van het uiterlijk en functieherstel zoals het kauwen, spreken en lachen zijn hierbij uitgangspunten. De natuur heeft een perfect kauwsysteem ontwikkeld dat nooit volledig door kunstmiddelen vervangen kan worden. Het plaatsen van kunstwortels (implantaten) in de kaak als pijler voor tandvervanging komt het dichtst in de buurt van de natuurlijke tandwortel. Het aanbrengen van implantaten gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving.

Tandimplantaten

Over het algemeen is implanteren geen gevaarlijke ingreep maar goede verzorging van implantaten is essentieel. Doordat het tandvlees rondom de implantaten gevoeliger is voor schadelijke bacteriën, komen ontstekingen (peri-implantitis) na het plaatsen van implantaten bij ongeveer 40% van de patiënten voor. Een goede mondhygiëne voor en na de operatie is dus essentieel om ontstekingen en het mogelijk losraken van het implantaat te voorkomen.

Mondhygiëne advies Dr. Peter Blijdorp na de operatie

Dr. Peter Blijdorp, de ontwikkelaar van de unieke Bluem® formule met actieve zuurstof, raadt aan na de operatie voor het slapen gaan te spoelen met Bluem® mondwater en Bluem® oral gel rondom het implantaat aan te brengen. Tanden poetsen is op dit moment nog niet verstandig. Hierdoor zou de wond open kunnen gaan. 48 Uur na de operatie mag er weer gepoetst worden met de Bluem® tandpasta met actieve zuurstof, speciaal voor implantaten. Gebruik voor het poetsen een zeer zachte tandenborstel voor de verzorging van implantaten.

Om de implantaten goed te onderhouden adviseert Dr. Peter Blijdorp om minimaal tweemaal daags te poetsen en te spoelen met de Bluem® tandpasta en het mondwater. Gebruik hierbij de fluoride-vrije variant tandpasta. Fluoride kan namelijk het bovenste laagje van een implantaat beschadigen! Tevens is het belangrijk om de ruimtes tussen de tanden goed te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van ragers en stokers.